Amaranthaceae – szarłatowate
Amaranthaceae – szarłatowate
Rodzina alternanthera sp. – rośliny ziemnowodne, nieliczne gatunki nadają się do uprawy submersyjnej. Rośliny bardzo ładne najczęściej czerwono ubarwione, dekoracyjne, pochodzą z Ameryki południowej, mają sztywne łodygi rzadko rozkrzaczające się, liście lancetowate długie po dwa naprzeciwlegle; różne formy kolorystyczne od czerwonych, fioletowych do różowych – tylko przy silnym oświetleniu, w słabym świetle tracą barwy.
Rosną bardzo wolno i trudno aklimatyzują się, rozmnażanie przez podział łodyg. Wymagają wody miękkiej, lekko kwaśnej, żyznej i bezwzględnie dokarmiania CO2.
Należą do roślin bardzo trudnych w uprawie, jeżeli ulegną zaglonieniu należy przenieść je paludarium, silnie oświetlać i nawozić – wtedy odżywają i nabierają barw.
W akwariach można uprawiać Alternanthera reineckii, A. lilacina, A. rosafolia.
Rozróżnienie poszczególnych gatunków może być trudne, handlowe egzemplarze pochodzą z uprawy szklarniowej, emersyjnej, przez co mają bardzo atrakcyjny wygląd i są wolne od glonów.
Do uprawy akwariowej rośliny przeznaczone dla koneserów, dekoracyjne, lecz niestety bardzo trudne, wrażliwe na zmiany środowiska; trzymane w nieodpowiednich warunkach i słabym oświetleniu tracą barwy, stają się mało atrakcyjne i giną.
Jedna odpowiedź na „Amaranthaceae – szarłatowate”